Dian Tchobanov

Dian Tchobanov rođen je 1971. u Plovdivu, a akademsku glazbenu naobrazbu počeo je u Sofiji na Državnoj glazbenoj akademiji, gdje je diplomirao 1997. godine. Daljnje školovanje nastavio je na bečkome Sveučilištu za glazbu i primijenjenu umjetnost; dirigiranje u klasi prof. Uroša Lajovica i korepeticiju u klasi prof. Konrada Leitnera, uspješno stekavši 2001. titulu magistra umjetnosti. U tijeku studija više se puta usavršavao kod dirigenata poput Sir Colina Davisa u Dresdenu te Fabia Luisia i Michaela Halasa, dirigenata bečke Državne opere. Dvije godine zaredom, 1996. i 1997., bio je nagrađen stipendijama Fondacije Janaček i bečkoga Društva prijatelja glazbe, a 1998. je dobio specijalnu nagradu Međunarodnoga austrijsko-mađarskog dirigentskog natjecanja i bio među finalistima prestižnih međunarodnih glazbenih natjecanja kakva su Praško proljeće 2000., Međunarodno glazbeno natjecanje u Besançonu 2005. i Međunarodno dirigentsko natjecanje Dimitris Mitropoulos 2006. Dobitnik je druge i posebne nagrade Međunarodnoga dirigentskog natjecanja Lovro pl. Matačić u Zagrebu 2003. godine.
Poslije vrlo uspješnoga debija 2001. godine uz Simfonijski orkestar Austrijskog radija, ravnao je orkestralnim, opernim i baletnim izvedbama u mnogim europskim gradovima, primjerice u Beču, Veroni, Budimpešti, Frankfurtu, Stuttgartu, Amsterdamu, Rotterdamu, Den Haagu, Antwerpenu, Parizu, Pragu, Zagrebu, Rijeci, Skopju, Portu, Sofiji, a također u Izraelu, Grčkoj, SAD-u, Rusiji, Brazilu, Kini.
S pojedinim orkestrima surađivao je više puta, primjerice Simfonijskim orkestrom Austrijskog radija, Orkestrom veronske Arene, Simfonijskim orkestrom Češkog radija, Festivalskim orkestrom i Dohnányi Orchestra iz Budimpešte, Zagrebačkom filharmonijom, Ansamblom Cantus iz Zagreba, Simfonijskim orkestrom HRT-a, Simfonijskim orkestrom iz Forth Collinsa u Coloradu, Orkestrom Državne opere u Meiningenu, Makedonskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Bugarskog državnog radija, orkestrom Državne Opere i Baleta u Sofiji, Komornim orkestrom iz Jekaterinburga, Filharmonijskim orkestrom Oltenia iz rumunjske Craiove i dr.
Tijekom karijere bio je imenovan na nekoliko stalnih dužnosti. Obnašao je dužnost stalnog dirigenta Schönbrunnskoga dvorskog orkestra od 2003. do 2010., stalnog dirigenta Sofijskoga filharmonijskog orkestra od 2004. do 2010., šefa-dirigenta Državne opere u Staroj Zagori od 2007. do 2013., stalnoga gosta-dirigenta Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu od 2009. do 2014. te šefa-dirigenta Hrvatskoga komornog orkestra od 2012. do 2014. Glazbeni je ravnatelj Državne opere u Plovdivu od 2013. godine.
Redovito surađuje s velikim europskim glazbenim festivalima; bio je glazbeni ravnatelj Oper Oder-Spree u njemačkome Neuzelleu 2001. i suradnik Festivala KlangBogen u Beču 2002. Nastupao je na Ljetnom festivalu u Varni 2007. i 2008., Festivalu Songs of Life 2008., koji se svake godine održava u Varni u znak sjećanja na bugarske Židove stradale tijekom Drugoga svjetskog rata, Riječkim ljetnim noćima 2009., Muzičkom biennaleu Zagreb 2009., 2011. i 2015., Festivalu komorne glazbe u austrijskom Burgenlandu 2009., Međunarodnom festivalu komorne glazbe u Jekaterinburgu 2016., dok na bugarskim Tjednima austrijske glazbe nastupa kontinuirano od 2005. godine, a na bugarskom Festivalu operne i baletne umjetnosti u Staroj Zagori od 2007. godine.
Usporedno se bavi i pedagoškim radom te s velikom predanošæu pomaže mladim talentiranim dirigentima na usavršavanju njihove tehnike i vještine; od 2006. održava majstorske tečajeve na Međunarodnoj dirigentskoj radionici koja se godišnje održava u Varni, od 2009. drži majstorske razrede dirigiranja na newyorškome Sveučilištu Columbia, od 2012. stalni je gostujući profesor dirigiranja i opernog studija na Sveučilištu istočne Kine u Šangaju, te kao profesor dirigiranja gostuje diljem Europe i Amerike.
Snimao je nosače zvuka za različite europske glazbene izdavače. Od početka 2017. angažiran je kao stalni dirigent Baleta Hrvatskoga narodnog kazali- šta u Zagrebu, i ravnat će većinom glazbenih izvedbi repertoarnih baletnih predstava.