Derek Gimpel

Derek Gimpel rođen je u Berlinu, gdje je diplomirao povijest umjetnosti i glazbe te ubrzo dobio angažman kao ravnatelj Staatsoper Unter den Linden. Režirao je više od sedamdeset opernih djela u vrlo širokom rasponu od Monteverdija i Handela preko Mozarta do suvremenih djela Gèrarda Griseya i Alexandera Goehra u najvećim opernim kućama diljem svijeta, kao što su Teatro Real u Madridu, Théâtre du Châtelet u Parizu, Gran Teatre del Liceu u Barceloni, Novo nacionalno kazalište u Tokiju, Finska nacionalna opera u Helsinkiju, Nacionalna opera u Varšavi, La Scala u Milanu, Festspiele u Salzburgu, Izraelska nacionalna opera u Tel Avivu, operne kuće u Zürichu i Leipzigu, Salzburški festival i dr.

U međuvremenu je postao slobodni umjetnik, ali i dalje često surađuje s berlinskom Staatsoper, realizirajući s dirigentima Harryjem Kupferom i Danielom Barenboimom velike produkcije Wagnerovih opera Prsten Nibelunga, Parsifal, Tannhäuser, Majstori pjevači, Tristan i Izolda. Njegova nedavna produkcija opere Punch i Judy Harrisona Birtwistlea u Staatsoper im Schiller Theater u Berlinu dobila je nepodijeljene pohvale i kritike i publike. U trenutku kad je pomislio da neiskorišteni Postbahnhof am Ostbahnhof u Berlinu može biti pozornica, pretvorio ga je u spektakularnu scenu na kojoj je održana večer glazbenog teatra za pamćenje s austrijskim komornim orkestrom Klangforum iz Beča.

U suradnji s Akademijom za staru glazbu iz Berlina postavio je zanimljive po-vijesno rekonstruirane produkcije Monteverdija i Handela, a na isti način namjerava postaviti i Monteverdijeva Orfeja za SienAgosto u Sieni.

S Dresdnerskom filharmonijom pod ravnanjem Michaela Sanderlinga nedavno je realizirao vrlo uspješnu produkciju Donizettijevih Kazališnih zgoda i nezgoda. Piše članke i eseje o glazbi te često sudjeluje u radionicama za mlade pjevače u Berlinu, Tokiju, Londonu…

Režija Verdijeva Don Carla pod ravnanjem Elia Boncompagnija prvo je njegovo gostovanje u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu.