Opera

Luka Vukšić (Zborovođa)

Luka Vukšić rođen je 1976. godine u Zagrebu. Studij dirigiranja završio je 1999. godine u klasi maestra Igora Gjadrova na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Za diplomski koncert sa Zagrebačkom filharmonijom primio je Rektorovu nagradu, i iste godine postaje stipendist Fonda Lovro i Lilly Matačić. Poslijediplomski studij završio je na katedri za orkestralno dirigiranje Akademije Ferenc Liszt u Budimpešti u klasi maestra Ervina Lukacsa i Tamasa Gala. Usavršavao se na seminarima Ronalda Zollmana, Jurija Simonova i Konrada von Abela. Dobitnik je Nagrade Hrvatske glazbene mladeži Ivo Vuljević za najuspješnijega mladog glazbenika 2000. godine, od kada i djeluje kao stalni dirigent Akademskoga zbora Ivan Goran Kovačić. Od 2001. godine kao korepetitor, zborovođa i dirigent redovito surađuje sa Zborom Hrvatske radiotelevizije. Od svibnja 2016. godine zborovođa je u Operi HNK u Zagrebu.

S Akademskim zborom Ivan Goran Kovačić i Zborom HRT izveo je brojna djela hrvatskoga i svjetskoga zborskog repertoara. Pripremao je njihove redovite nastupe sa Zagrebačkom filharmonijom i Orkestrom HRT-a te izvedbe s opernim zvijezdama poput Joséa Carrerasa, Ruggieroa Raimondija, Denyce Graves, Inve Mule, Andreje Boccellija, Elene Moşuc, kao i koncerte s Izraelskim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom iz Bochuma, Slovenskom filharmonijom, Sarajevskom filharmonijom, Hrvatskim baroknim ansamblom i dr. Kao zborovođa surađivao je s istaknutim dirigentima poput Sir Nevillea Marrinera, Krzysztofa Pendereckog, Dmitrija Kitajenka, Milana Horvata, Vladimira Kranjčevića, Nikše Bareze, Uroša Lajovica, Ennia Morriconea, Stevena Sloanea, Noama Sheriffa, Pavela Kogana, Aluna Francisa, Leopolda Hagera, Michaela Schřnwandta i Justusa Frantza.

Kao dirigent je nastupao s vodećim hrvatskim orkestrima, kakvi su Zagrebačka filharmonija, Simfonijski orkestar HRT-a, Dubrovački simfonijski orkestar, Hrvatski barokni ansambl i Riječka filharmonija. Velik broj njegovih nastupa emitiran je na radiju i televiziji. Redovito i vrlo uspješno nastupa i u inozemstvu; Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Austriji, Mađarskoj, Slovačkoj i Meksiku i dr.