Opera

Ljubomir Puškarić (solist Opere - velike i srednje uloge)

Ljubomir Puškarić, bariton, rođen je u Zagrebu, gdje je završio osnovno i srednjoškolsko glazbeno obrazovanje. Studirao je solo pjevanje na  Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Vlatke Oršanić. Nastavio je usavršavati pjevanje kod Darije Hreljanović, a zatim kod baritona Vitomira Marofa, prvaka zagrebačke Opere HNK u Zagrebu. Prve solističke nastupe zabilježio je pjevajući manje i srednje uloge 2006. godine u raznim predstavama zagrebačke Opere, da bi u listopadu 2007. godine prvi put nastupio u glavnoj ulozi, kao Figaro u  Seviljski brijaču G. Rossinija. Tijekom 2008. godine, osim nastupa u zagrebačkom HNK ostvario je prvu suradnju sa HNK Ivan pl. Zajc u Rijeci nastupivši kao  Figaro. U ljeto 2008. godine otišao je na usavršavanje na Sveučilište Indiana u Bloomingtonu gdje je završio Performer diploma program u klasi profesora Roberta Harrisona u svibnju 2010. godine. Godinu dana prije osvojio je prvu nagradu na natjecanju Indiana Matinee Musicale, prvu nagradu na lokalnome i drugu nagradu na regionalnome natjecanju Metropolitan opere. Ljeto 2009. godine proveo je u Cincinnatiju gdje je sudjelovao u ljetnoj sezoni Opere u Cincinnatiju u sklopu posebnoga programa za mlade umjetnike. Tamo je tumačio uloge Toreadora u operi Ainadamar i Moralesa u Carmen Bizeta te sudjelovao u još nekim produkcijama.  Odmah zatim dobio je i prvi značajan angažman. Početkom svibnja je nastupio na tri solistička koncerta  Carmine Burane Orffa s glasovitim Clevelandskim orkestrom u dvorani Severance u  Clevelandu. Krajem svibnja nastupio je na dva koncerta na Cincinnati May festivalu,  u Waltonovoj Baltazarovoj gozbi te ulomcima iz Borisa Godunova  Musorgskoga u kojoj je interpretirao ulogu Andreja Ščelkalova pod ravnanjem Jamesa  Conlona.

U lipnju 2010. godine osvojio je prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju Ondina Otta u Mariboru. Iste je godine gostovao u Seattle Operi tumačeći ulogu Enrica u Luciji di Lammermoor Donizettija. Od povratka je u zagrebačkoj Operi nastupio  kao dr.  Falke u Šišmišu  Straussa,  Marcello u La Boheme Puccinija, Figaro u Seviljskome brijaču Rossinija, Milnar Sima u Eri sa onoga svijeta Gotovca. U splitskome HNK prvi je put nastupio kao Frane u Adelu i Mari Hatzea. Aktivno koncertira kao solist sa  Zagrebačkom filharmonijom i Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije. Ujesen 2011. nastupa na gala koncertu  Stars of yric Opera of Chicago uz Renee Fleming, Mathewa Polenzanija i Jamesa  Morisa pod ravnanjem Emmanuela Villaumea, a zatim je nastupio u Borisu Godunovu  kao Ščelkalov pod ravnanjem Sir Andrewa Davisa.

U prosincu 2011. godine dobio je nagradu Zagrebačke Filharmonije za Mladog glazbenika godine, a tijekom 2012. godine nastupao je  u osječkome HNK Osijek u Traviati Verdija, u Hamburškoj državnoj Operi  u Faustu Gounoda, u naslovnoj ulozi Nikole Šubića Zrinjskoga Zajca u zagrebačkoj, a zatim je ponovno u Cincinnatiju gdje pjeva Silvija Pagliaccima Leoncavalla. U sezoni 2012./13. nastupao je zagrebačkoj Operi (Falke, Belcore, Heerufer) te u ljubljanskoj Operi (Marcello), a u svibnju je  nastupio u Operi u Rimu kao Orsini u Wagnerovu Rienziju.

Nastupivši po prvi put kao Don Giovanni zaslužio je nagradu Vladimir Ruždjak, za najbolje ostvarenje muške uloge u sezoni zagrebačke Opere. Sezonu 2014./2015. obilježio je nastup u naslovnoj ulozi opere Evgenij Onjegin Čajkovsoga u koprodukciji zagrebačke i riječke Opere te kao Sharples u novoj produkciji Madama Butterfly u splitskome HNK. Pjevanje je počeo učiti kod Darije Hreljanović, a nastavio je usavršavanje kod baritona Vitomira Marofa, prvaka Opere HNK u Zagrebu. Bio je student Muzičke  Akademije u Zagrebu u klasi prof. Vlatke Oršanić, a učenik Nataše Šurine tijekom  stjecanja osnovnog muzičkog obrazovanja u Glazbenoj školi Pavla Markovca u Zagrebu.

Uloge u HNK u Zagrebu

ožujak 2015. – Sharpless Madama Butterfly, Giacomo Puccini
siječanj 2015. – Figaro Seviljski brijač, Gioachino Rossini
studeni 2014. – Evgenij Onjegin – Evgenij Onjegin, Petar Iljič Čajkovski
siječanj  2014. –  Belcore – Ljubavni napitak, Gaetano Donizetti
prosinac 2013. – Piet  –  Postolar od Delfta,. Blagoje Bersa
studeni 2013. –  Mlinar Sima – Ero s onoga svijeta, Jakov Gotovac
listopad 2013. –  Ford  Falstaff,  Giuseppe Verdi
lipanj 2013. – Figaro Seviljski brijač, Gioachino Rossini
lipanj 2013. – Don Giovanni – Don Giovanni, Wolfgang Amadeus Mozart
ožujak 2013. –  Heerufer – Lohengrin, Richard Wagner
prosinac 2012. –  Belcore – Ljubavni napitak, Gaetano Donizetti
prosinac 2012.  –  Dr. Falke – Šišmiš, Johann Strauss
listopad 2012. –  Piet – Postolar od Delfta Blagoje Bersa
rujan2012. –  Mlinar Sima – Ero s onoga svijeta, Jakov Gotovac
travanj 2012. –  Mlinar Sima in Ero s onoga svijeta, Jakov Gotovac
ožujak  2012. – Nikola Šubić Zrinjski  – Nikola Šubić Zrinjski Ivan pl. Zajc
prosinac 2011. –  Dr. Falke Šišmiš, Johann Strauss
lipanj 2011. – Koncert u povodu 150. sezone HNK u Zagrebu
maj 2011. –  Mlinar Sima –  Ero s onoga svijeta, Jakov Gotovac
travanj 2011. –  Figaro – Seviljski brijač, Gioachino Rossini
siječanj 2011. – Marcello – La boheme, Giacomo Puccini
prosinac 2010. – Dr. Falke – Šišmiš,  Johann Strauss
lipanj 2008. – Appolo – Orfeo,  Claudio Monteverdi
svibanj 2008. –  Bibliofil – Mirjana,  Josip Mandić
ožujak 2008. –  Marco – Gianni Schicchi,  Giacomo Puccini
prosinac  2007. –  Morales – Carmen, Georges Bizet
listopad 2007. – Figaro – Seviljski brijač, Gioachino Rossini
travanj 2007. – Thierry /Zatvorski čuvar – Razgovori karmelićanki, Francis Poulenc
veljača 2007. –  Silvio – Pagliacci, Ruggero Leoncavallo
siječanj  2007. – Silvano – Krabuljni ples,Giuseppe Verdi
lipanj 2006. –  Fiorello – Seviljski brijač, Gioachino Rossini
svibanj 2006. –  Ali Portuk –  Nikola Šubić Zrinjski,  Ivan pl. Zajc

Evgenij Onjegin – Evgenij Onjegin Petar Iljič Čajkovski, dir. Nikša Bareza, red. Michał Znaniecki, 14. 11. 2014.
Guy de Montfort – Sicilijanske večernje Giuseppe Verdi, dir. Nikša Bareza, red. Janusz Kica, 24. 10. 2015.
Grof Almaviva – Figarov pir Wolfgang Amadeus Mozart, dir. Natalie Murray Beale, red. Mauricio García Lozano, 6. 2. 2016.
Dr. Malatesta – Don Pasquale Gaetano Donizetti, dir. Josip Šego, red. Dora Ruždjak Podolski, 25. 11. 2016. Pantalone – Zaljubljen u tri naranče Sergej Sergejević Prokofjev, dir. Nikša Bareza, red. Krešimir Dolenčić, 17. 2. 2017.
Rodrigo – Don Carlo Giuseppe Verdi, dir. Elio Boncompagni, red. Derek Gimpel, 10. 4. 2017.
Frane – Adel i Mara Josip Hatze, dir. Nikša Bareza, red. Ozren Prohić, 2. 11. 2017.

Nagrade

 1. – Prva nagrada na državnome natjecanju solo pjevača u Dubrovniku
 2. – Prva nagrada na lokalnome natjecanju Metropolitan Opere u Bloomingtonu
  – Druga nagrada na regionalnome  natjecanju Metropolitan Opere u Cincinnatiju
  – Prva nagrada na natjecanju Indiana muzička matineja
 1. – Prva nagrada na lokalnome natjecanju Metropolitan Opere u Bloomingtonu
  – Druga nagrada na regionalnome  natjecanju Metropolitan Opere u Indianapolisu
  – Prva nagrada na natjecanju Ondina Otta u Mariboru

Za  ulogu Silvija u operi Pagliacci te Mlinara Sime u Eri sa onoga svijeta u zagrebačkome HNK bio je nominiran za nagradu Hrvatskog društva dramskih umjetnika u kategoriji izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 30 godina.  Također, bio je nominiran za ulogu Pieta u operi Postolar od Delfta  zagrebačkoga HNK te za nagradu Hrvatskog društva dramskih umjetnika u kategoriji najbolja muška uloga.