Balet

Leonard Jakovina (ravnatelj Baleta)

Leonard Jakovina rodio se  9. studenoga 1981. u Zagrebu, gdje je  1997. završio Školu za klasični balet. Školovanje je nastavio u Münchenu na Visokoj školi za glazbu i kazalište, gdje je diplomirao 2000. Iste godine dobio je angažman u Bayerisches Staatsballettu u Münchenu, da bi od 2001. bio angažiran u berlinskome Staatsballettu, u kojemu 2003. dobiva status solista velikih uloga.

U proteklih četrnaest sezona s jednakim je uspjehom interpretirao velik broj uloga klasičnoga, neoklasičnoga, suvremenoga i modernoga repertoara, od kojih su neke kreirane upravo za njega, primjerice Madijin Don Juan, Bigonzettijev Caravaggio, Mujićev Out of 99.  U svojim je matičnim kazalištima surađivao s najpoznatijim koreografima današnjice te u njihovim baletima ostvario uloge najširega raspona. Bio je Drosselmeyer u Orašaru, Benno / Rotbart u Labuđem jezeru, Jefferson Hogg u Das Flammende Herz i Hilarion u Giselle u koreografijama Patricea Barta, Plava ptica / Pas de cinq u Trnoružici Rudolfa Nurejeva, Paris / Tibaldo u Romeu i Juliji i Gremin u Onjeginu Johna Cranka, Zatvorski čuvar / Mladić u Manon Kennetha MacMillana, Orion u Sylviji Frederica Ashtona, Princ u Snjeguljici Angelina Preljocaja, Smrt u Peer Gyntu Heinza Spoerlija, Alter ego u Tchaikovskome Borisa Eifmana, Don Juan u istoimenom baletu Giorgia Madie, Kralj Miševa u Orašaru Vasilija Medvedeva i Jurija Burlake. Nastupio je u slavim suvremenim baletnim djelima, poput  Black Cake i Bits and Pieces Hansa van Manena, Svadebka, Symphony in D, Forgoten Land Jiříja Kyliana, Dama s kamelijama i Pepeljuga Johna Neumeiera, Aida Nilsa Christiea, Bajadera Patricea Barta, Don Quijote Rayja Barre, Händel / Corelli  Lucinde Childs, Trnoružica, Pepeljuga, Bajadera  Vladimira Malakhova, The second Detail Williama Forsythea, Variations on  a Theme by Haydn  Twyle Tharp, Fancy Free i The Concert  Jeromea Robbinsa, This Christiana Spucka, Ballet Imperial i Apollo Musagete Georgea Balanchinea, Ein Lindentraum, Mozart– Klavierkonzert, Schumann – druga simfonija i Žar ptica Uwea Scholza, Le Parc i Noći Angelinea Preljocaja, Out of 99  Lea Mujića, Symphony of Sorrowful Songs Ronalda Savkovića, Courting the Invisible Jodie Gates, Bruch: Violin Concerto No. 1 Clarka Tippeta, Caravaggio Maura Bigonzettija, Egopoint Nadje Saidakove, The Sofa Itzika Galilija, Archangelo Nacha Duata, Ring um den Ring Maurice Béjarta i dr.

U zagrebačkom Baletu gostovao je dva puta, nastupivši kao Zlatni Idol i Solor u Bajaderi u koreografiji Dinka Bogdanića 2002. i Apolon u premijernoj izvedbi  Apolona muzageta u koreografiji Georgea Balanchinea 2003.

S münchenškim i berlinskim baletom sudjelovao na mnogim turnejama diljem Njemačke, u Švicarskoj, Španjolskoj, Rusiji, Japanu, Kini, Tajlandu, Tajvanu, Indiji i dr. Često je i samostalno gostovao na baletnim gala-koncertima, primjerice Malakhov i prijatelji u Japanu i Poljskoj, Prix de Benois u Moskvi, s Baletom MNT iz Skoplja kao Romeo, u predstavi Romeo i Julija u koreografiji Staše Zurovca, gostovao je na Ohridskome festivalu te na 58. Pula film festivalu.

Posljednjih godina bavi se i pedagoškim radom te priprema kolege plesače za različita međunarodna natjecanja i gala-koncerte na europskim baletnim pozornicama (Italija, Njemačka, Francuska, Španjolska).

Godine 2003. bio je nominiran za Nagradu hrvatskog glumišta za iznimno baletno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina, a 2009.  Berlinska teatrološka zajednica nominirala ga je za godišnju nagradu kao najperspektivnijeg umjetnika u kategoriji opera / drama / balet. O njegovoj karijeri i postignućima njemački tv-kanal ZDF snimio je 2010. kratak dokumentarni film pod naslovom Der Tänzer, u sklopu serijala Die Theatermacher. 

Od prosinca 2014. Leonard Jakovina obnaša funkciju ravnatelja Baleta Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.