Baletne scene Romea i Julije

UVERTIRA

PROLOG

1. SLIKA – U GROBNICI OBITELJI CAPULETI

U obiteljskoj grobnici, očajna grofica Capuleti, plače nad grobom svoje mlade kćeri Julije, koja je sebi oduzela život nakon što se Romeo ubio. Grofica se prisjeća događa-ja koji su prethodili ovoj strašnoj tragediji.

2. SLIKA – VERONSKA ULICA

Na veronskoj ulici mladi Romeo provodi vrijeme sa svojim prijateljem Mercuzijem i pokušava zaboraviti svoju tihu patnju, Rosalindu, koja je prema njemu posve rav-nodušna. S ostalima na trg dolazi i Tibaldo, nećak grofice Capuleti, koji kao i uvijek zapodjeva kavgu s članovima obitelji Montecchi. Mercuzio pokušava na miran način zaobići sukob.

3. SLIKA – JULIJINA SOBA

Julija se, uz pomoć majke i dojilje, priprema za bal u roditeljskoj palači, na kojemu će grof Paris zatražiti njezinu ruku i najaviti vjenčanje. Stiže Tibaldo koji prema grofici Capuleti gaji osjećaje, i Julija primjećuje kako je njihov odnos puno više od čiste obi-teljske privrženosti.

4. SLIKA – ISPRED PALAČE

Romeo ponovno suretne Rosalindu. Zato kada Mercuzio pozove sa sobom na bal u Capuletijevu palaču, za koji ima pozivnicu, prijatelje Romea i Benvoglia, on samo zbog nje pristane ući u neprijateljsku kuću. Mladići odluče nositi maske.

5. SLIKA – NA BALU

U palači se skupljaju gosti. Otac Juliju upoznaje s Parisom kojega joj je namijenio za muža. Poslije njihova plesa u gomili se po prvi put ugledaju Romeo i Julija. Dok s maskiranim Romeom pleše svoj prvi ples, Tibaldo ih prekine, posumnjavši da se radi o uljezu. No Mercuzio sve pretvori u šalu i napetost popusti.
Grofica Capuleti zapleše s Tibaldom, no, zabrinuta je kako bi on ponovno mogao uči-niti nešto nepromišljeno. Romeo i Julija mogu nastaviti druženje i ples. Julija skine masku s Romeova lica, ali i dalje ne zna tko je on zapravo. Oboje uživaju u igri, plesu i međusobnoj simpatiji. Romeo krišom poljubi Juliju.
Kada Tibaldo ponovno posumnja kako su u kuću uvukli neki koji nisu dobrodošli, Mercuzio nagovori Romea neka brzo odu. Želeći se narugati prije negoli odu, Mercuzio priziva sjećanje prisutnih na kraljicu Mab.

6. SLIKA – BALKON

Iste noći Romeo u želji da ponovno vidi Juliju dolazi pod njezin balkon, a njegovi ga prijatelji, Marcuzio i Benvoglio, bezuspješno traže. On mašta o ljepotici u koju se za-ljubio, dok Julija istodobno u sobi mašta o mladiću koji je naglo osvojio njezino srce. Iako sada oboje znaju kojim obiteljima pripadaju, golemu naklonost koja se među njima rodila, ništa ne može umanjiti. Na mjesečini koja obasjava Julijinu sobu, Romeo se kune na vječnu ljubav, darujući joj svoje srce. Zapečativši time svoju ljubav, dogo-varaju sljedeći susret.

7. SLIKA – VERONSKI TRG

Na gradski trg, među mlade dolazi i sanjalački, zaljubljeni Romeo. Kroz gomilu se pro-bija Julijina dojilja, noseći Romeu poruku od Julije. U pismu Julija predlaže neka se što prije ožene u tajnosti. Romeo odmah ugovara susret kod patera Lorenza.

8. SLIKA – U KAPELICI

Pater Lorenzo u svojoj kapelici u velikoj brzini vjenčava Romea i Juliju. Mladi bračni par se odmah mora rastaviti, ali dogovaraju noćni susret u tajnosti Julijine sobe.

9. SLIKA – VERONSKI TRG

Na gradski trg dolazi karnevalska povorka, a među njima su Romeo, Mercuzio i Benvoglio. Veselje pomuti Tibaldo kao uvijek tražeći kavgu i vitlajući mačem. Mercuzio zbija šale s Tibaldom, što ga razljuti još više. Dok Romeo, došavši s vjenčanja, pokuša-va smiriti napetost, Tibaldo iskoristi trenutak i smrtno rani Mercuzija s leđa. Najbolji prijatelj umire Romeu na rukama te on u slijepome bijesu izazove Tibalda na dvoboj želeći osvetiti prijatelja i ubije ga.
Dolazi grofica Capuleti upravo u trenutku kad se dvostruka tragedija već dogodila. Nevjerujući da je njezin ljubljeni Tibaldo mrtav ne može skriti svoju golemu bol.

10. SLIKA – JULIJINA SOBA

Julija tuguje zbog smrti rođaka Tibalda, ali još više znajući kako je Romeov život sada ugrožen. Romeo mora pobjeći iz grada i namjerava otići u Mantovu, ali mora se opro-stiti od svoje najdraže. Kradom dolazi u Julijinu sobu, gdje oni provode svoju prvu i jedinu noć ljubavi.
U trenutku kad jutarnja ptica već najavljuje novi dan, mladi se supružnici jedva stignu pozdraviti, prije negoli u sobu uđu njezini roditelji najavljujući joj Parisa, s kojim se ubrzo treba vjenčati. Julija odbije tu mogućnost, plače i moli, čime strašno razljuti oca koji je neumoljiv. Dojilja pokušava utješiti Juliju, pa ona i nju izbaci iz sobe.

11. SLIKA – U KAPELICI

Paris dolazi k pateru Lorenzu kako bi ugovorio svoje skorašnje vjenčanje, a ovaj ga ot-pravi jer dolazi i Julija. Ona traži pomoć od patera Lorenza i izlaz iz strašne situacije u koju su je roditelji doveli. Lorenzo joj daje napitak uz pomoć kojega će obamrijeti kao da je mrtva i time izbjeći udaju.

12. SLIKA – SOBA U PALAČI

Rosalinda i ostale Julijine prijateljice užurbano pripremaju svečanu odjeću za njezino vjenčanje pod budnim okom dojilje. Ona kao da predosjeća nastavak tragičnih doga-đaja i kad djevojke odu, s tugom i nježnošću gleda Julijino vjenčano ruho.

13. SLIKA – JULIJINA SOBA

Julija pažljivo donosi napitak u svoju sobu, i dok se priprema popiti ga, ipak dvoji tre-ba li to učiniti. U mislima joj je vlastita majka, koja je voljela Tibalda, ali se ipak udala za grofa Capuletija, jer je taj brak bio prikladniji. U sobu joj navale dobro raspolože-ne prijateljice s veselim Parisom, koji jedva čeka da Julija postane njegova. Napokon ostavši sama, ponovno se sjeti majčine zabranjene ljubavi i to joj daje snagu te popije otrov, usnuvši na krevetu.
Jutro je i dolazi Paris s prijateljima, ali misleći da Julija još spava, ostavlja je. Grofica Capuleti donosi svadbeni veo kako bi pripremila kćer za vjenčanje, no nalazi njezino beživotno tijelo na krevetu.

14. SLIKA – U MANTOVI

Romeo nikada nije dobio pismo patera Lorenza kojim ga obaviještava o Julijonoj laž-noj smrti. No, prijatelj Benvoglio donio mu je vijest da je Julija mrtva. Romeo odmah odjuri u Veronu.

15. SLIKA – U GROBNICI OBITELJI CAPULETI

Romeo ulazi u grobnicu gdje leži njegova ljubav. Želi se s njome oprostiti prije nego-li samome sebi oduzme život. Spušta posljednji poljubac na beživotne usne i ispija otrov, upravo u trenutku kada se Julija budi. Njih dvoje, na trenutak stignu razmjeniti posljednji poljubac, prije negoli Romeo izdahne. Odmah zatim Julija sebi oduzme ži-vot bodežom svojega muža.

EPILOG

16. SLIKA – U GROBNICI OBITELJI CAPULETI

Priča završava tugovanjem grofice Capuleti u obiteljskoj grobnici. Uzajamna je mr-žnja dviju uglednih obitelji, uzrokovala niz najstravičnijih tragedija.