Uncategorized

Balet zagrebačkoga HNK gostuje u Rusiji

U nedjelju, 7. svibnja Balet Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, poslije tri desetljeća ponovno gostuje u Sankt Peteburgu i predstavit će se ruskoj publici izvedbom baleta Ana Karenjina u koreografiji Lea Mujića, nastalog prema Tolstojevu romanu na odabranu glazbu Petra Iljiča Čajkovskoga. Predstava će biti izvedena u Aleksandrinskom teatru u Sankt Peterburgu.

Nastavak je to kulturne suradnje između prijateljskih gradova Zagreba i Sankt Peterburga, započete u listopadu prošle godine nastupom najvećih sanktpeterburških baletnih solista u zagrebačkome HNK, čime je ujedno bila obilježena 25. godišnjica uspostave diplomatskih odnosa između naših dviju država. Ruski umjetnici ponovno će ove sezone gostovati na sceni zagrebačkoga HNK, 5. i 6. lipnja, na Gala-koncertu kojim će se predstaviti najveće zvijezde sanktpeterbuških baleta, opere i mjuzikla. Program će se održati uz podršku Veleposlanstva Ruske federacije u Republici Hrvatskog i Gradonačelnika Grada Zagreba.

Izvedba baleta Ana Karenjina u Rusiji jedno je od brojnih gostovanja kojim se Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu predstavlja diljem zemlje i svijeta, ulažući posebne napore u razvijanje suradnji i koprodukcija s različitim domaćim i inozemnim kulturnim institucijama i festivalima.