Uncategorized

Balet zagrebačkoga HNK gostuje u Rusiji

U nedjelju, 7. svibnja Balet Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, poslije tri desetljeća ponovno gostuje u Sankt Peteburgu i predstavit će se ruskoj publici izvedbom baleta Ana Karenjina u koreografiji Lea Mujića, nastalog prema Tolstojevu romanu na odabranu glazbu Petra Iljiča Čajkovskoga. Predstava će biti izvedena u Aleksandrinskom teatru u Sankt Peterburgu.

Nastavak je to kulturne suradnje između prijateljskih gradova Zagreba i Sankt Peterburga, započete u listopadu prošle godine nastupom najvećih sanktpeterburških baletnih solista u zagrebačkome HNK, čime je ujedno bila obilježena 25. godišnjica uspostave diplomatskih odnosa između naših dviju država. Suradnja se nastavlja gostovanjem našega baletnog ansambla u Sankt Peterburgu, a zatim i Gala koncertom na kojemu će nastupiti umjetnici  sanktpeterburških baleta, opere i mjuzikla, koji će se u zagrebačkome HNK održati početkom lipnja.

Izvedba baleta Ana Karenjina u Rusiji jedno je od brojnih gostovanja kojim se Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu predstavlja diljem zemlje i svijeta, ulažući posebne napore u razvijanje suradnji i koprodukcija s različitim domaćim i inozemnim kulturnim institucijama i festivalima.