Iz Kazališta

Otkazano gostovanje Alaina Badioua u Filozofskom teatru

Poštovana publiko, s velikim žaljenjem moramo otkazati održavanje  Filozofskog teatra u petak, 15. svibnja 2015. kada je najavljeno gostovanje Alaina Badioua. Gospodin Badiou bio je primoran otkazati najavljeni dolazak zbog bolesti, uz obećanje kako će biti naš gost u idućoj sezoni. Sve one koji su već kupili karte, molimo neka se jave na blagajnu Hrvatskoga narodnog kazališta, gdje će im novac biti vraćen. Zahvaljujemo na razumijevanju, očekujući vaš dolazak na naše predstave i ostala događanja.

Alain Badiou, filozof, dramaturg, matematičar i pisac, profesor na prestižnoj École Normale Supérieure u Parizu i jedan od najutjecajnijih mislilaca današnjice. Rođen je 1937. u Rabatu, Maroko, politički je aktivan od rane mladosti, prije svega u antikolonijalnoj borbi u Alžiru, a kasnije i tijekom 1968. Badiou u svojoj filozofiji istražuje odnos subjektiviteta i ontologije. U središte svog filozofskog sustava postavlja četiri procedure istine koje filozofija prepoznaje kao univerzalne i vječne: matematiku, umjetnost, ljubav i politiku. U tom kontekstu, kazalište je jedno od najvažnijih područja umjetnosti koje razotkriva kompleksnu vezu ljubavi i politike, dvije najvažnije – i jedine – teme kazališta po Badiouu. I sam Badiou napisao je nekoliko dramskih djela, među kojima Tikve i upravo objavljeno Drugo Sokratovo suđenje. Badiou je objavio pedesetak naslova, među kojima se ističu Teorija subjekta, Može li se misliti politika, Bitak i događaj, Manifest za filozofiju, Etika, Logike svjetova, Pohvala ljubavi i mnoga druga. Uz prvo gostovanje Alaina Badioua u Hrvatskoj HNK specijalno izdaje njegovu Rapsodiju za teatar u prijevodu Zlatka Wurzberga, čime će Filozofski teatar proslaviti i zaokružiti svoju prvu uspješnu sezonu.

“Kazalište je otjelovljenje Ideje. Ono je vid Ideje uvijek zaražene žudnjom. Otuda anateme kojih je bilo žrtva, prijepori koje je izazivalo. Kazalište bi bilo bastardna filozofija ili filozofska bastardnost: načelna nečistoća, zaobilazna pouka, analiza preozbiljna da bi bila istinita, istina previše ludička da bi bila pouzdana. No, potrebno je braniti tu nečistoću, iznijeti tu pouku, proizvesti tu analizu i tu igru u kojoj treba uživati. Kazalište je drugi put do istine. Danas više nego ikad, naša je dužnost da ga propitamo kako bismo se pomirili s njom. “ (Iz knjige Alaina Badioua Rapsodija za teatar)