Opera

Svečana izvedba ”Era s onoga svijeta” Jakova Gotovca

Svečanom izvedbom opere Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca, u utorak, 2. svibnja obilježeno je 25 godina kontinuiranoga prikazivanja ove predstave u režiji Krešimira Dolenčića.

Poslije završetka predstave, redatelj Krešimir Dolenčić izašao je na pozornicu i zahvalio gledateljima na uvijek toplome prijemu opere Ero s onoga svijeta te zagrebačkome Hrvatskom narodnom kazalištu koje mu je mu omogućilo da režira tu najpopularniju domaću komičnu operu. Zatim je pozvao neka mu se na pozornici pridruže svi prisutni, od mnogih interpreta Gotovčevih likova u posljednjih 25 godina; Janez Lotrič, Ivica Šarić, Damir Fatović, Valentina Fijačko Kobić, Olga Radmanovac, Miljenka Grđan, Dijana Hilje, Željka i Neda Martić, Ivica Trubić, Nikša Radovanović, Ljubomir Puškarić… te  su svi zajedno još jedanput otpjevali Završno kolo.

Svečanost je nastavljena u kazališnom  foyeru uz šampanjac i tortu.

 

Svečanom predstavom ravnao je Josip Šego, a uloge su tumačili Siniša Štork kao Gazda Marko, Sofia Ameli Gojić kao Doma, Tamara Franetović Felbinger kao Đula, Stjepan Franetović kao Ero, Ljubomir Puškarić kao Mlinar Sima, Marija Lešaja kao Čobanče i Neven Mrzlečki kao Momče.

Predstava Ero s onoga svijeta u scenskoj postavi Krešimira Dolenčića i pod ravnanjem Lorisa Voltolinija premijerno je bila izvedena 9. svibnja 1992. Scenografiju je osmislio Dalibor Laginja, kostime Inge Kostinčer obnovila je Dženisa Pecotić, oblikovanje svjetla napravio je Vladimir Kazda, koreografiju Margarete Froman prenio je Zvonimir Reljić, a scenski pokret je napravio Ioan Barbu.

Redatelj predstave Krešimir Dolenčić u povodu 80. obljetnice opere Ero s onoga svijeta 2015. je napisao: Puno je nezaboravnih trenutaka koji me vežu uz tu predstavu. U međuvremenu sam ponešto dorađivao i mijenjao, a možda bih danas ponešto i drugačije napravio, ali sve su to sitnice jer zapravo sva ljepota, kompleksnost likova, dramatika i komika, pa čak i mizanscen, upisani su u toj genijalnoj partituri. Koliko je realistična toliko je i bajkovita, koliko je upisana u jedno određeno vrijeme, podneblje i mentalitet toliko je svevremenska i svjetska. Kako god je okrenuli, nailazimo na potvrdu kako se doista radi o jedinstvenom dragulju svjetske operne literature. I trebali bismo Eru što više izvoditi i izvoziti jer imamo se čime ponositi.

Uživajte u Eri i uvijek ponovno dođite pogledati ga i poslušati. Jer…..ravno s neba siđe on…