Drama

”Tri zime” gostovale u Dubrovniku

Nagrađivana predstava zagrebačkoga HNK  Tri zime Tene Štivičić u režiji Ivice Buljana gostovala je 22. i 23. srpnja na 68. Dubrovačkim ljetnim igrama.

Poslije više od trideset rasprodanih izvedbi na matičnoj sceni kazališta, ova iznimna predstava je do sada uspješno gostovala u Mariboru, Ljubljani, Puli, Slavonskom Brodu, na 9. Međunarodnom kazališnom festivalu Hanoch Levin u  Tel Avivu krajem prošle godine,  na Internacionalnom teatarskom festivalu MES u Sarajevu, gdje je osvojila nagradu žirija za najbolju predstavu te otvorila 27. Marulićeve dane u Splitu, na kojima je osvojila Nagradu za suvremeni dramski tekst, Nagradu publike za najbolju predstavu festivala, dvije Nagrade za glumačko ostvarenje koje su dodijeljene Jadranki Đokić za ulogu Alise Kos i Luci Anić za ulogu Lucije Kos. Gostovanjem u Crnogorskom narodnom pozorištu u Podgorici početkom srpnja, završila je regionalnu turneju u sklopu koje je prikazana na 62. Sterijinom pozorju u Novom Sadu te u Jugoslovenskom narodnom pozorištu u Beogradu. Izvedbe u sva tri grada ispraćene su dugotrajnim ovacijama i iznimnim prijemom stručnjaka na okruglim stolovima. Mediji i kritika proglasili su je vrhuncem ovogodišnjega Sterijinog pozorja.

U drami koja prati sudbine četiri naraštaja žena povezanih jednom kućom, autorica kao ishodište uzima priču iz vlastite obitelji, prateći životne etape svojih junaka u različitim društvenim i političkim promjenama, kroz ratove i nepostojani mir. Ono što preživi jest i glavna poruka komada, je vjera u život i neiscrpna snaga za nove početke.

Predstavu je režirao Ivica Buljan, scenograf je Aleksandar Denić, kostimografkinja Ana Savić Gecan, skladatelj Mitja Vrhovnik Smrekar, dramaturginja Mirna Rustemović,  oblikovanje svjetla SONDA4, oblikovanje videa i fotografija Toni Soprano, asistent redatelja Paolo Tišljarić.

Glumački ansambl predstave čine Alma Prica, Ksenija Marinković, Dragan Despot, Jadranka Đokić, Luca Anić, Barbara Vicković, Mislav Čavajda, Bojan Navojec, Nina Violić, Franjo Kuhar, Siniša Popović, Mada Peršić, Silvio Vovk, Slavko Juraga i Ivan Glowatzky.