Balet

Gostovanje plesne skupine ”Tero Saarinen Company”

U četvrtak, 30. ožujka na zagrebačkoj sceni gostovala je finska plesna skupina Tero Saarinen Company s baletnim djelom Morphed, u koreografiji Tera Saarinena.

Ovaj poznati finski suvremeni balet utemeljio je 1996. godine, finski plesač i koreograf Tero Saarinen, a njegova misao vodilja je bila: plesom promicati temeljne ljudske vrijednosti i humani pogled na svijet. Skupina svoje predstave stalno prikazuju u Aleksandrovu kazalištu (Aleksanterin teatteri) u Helsinkiju, u kojemu je Saarinen 1980. započeo plesačku karijeru.

Tero Saarinen Company gostovala je  u četrdesetak zemalja na svih šest kontinenata, a u njihove temeljne aktivnosti spada i uključenost u različite međunarodne nastavne programe i društveno značajne projekte. Tero Saarinen koreografirao je plesne predstave, temeljene na vlastitu specifičnom plesnom stilu, u mnogim najpoznatijim suvremenim plesnim kazalištima, primjerice u Nizozemskome plesnom kazalištu, Batsheva Dance Company, Finskome nacionalnom baletu, Baletu Opere u Lyonu i dr.

Predstava Morphed nastala je 2014. i od tada je gostovala diljem svijeta, uvijek praćena iznimno dobrom percepcijom i publike i kritike. Karakterističan koreografski stil ovoga autora temeljen na klasičnome i suvremenome plesnom vokabularu, donosi predstavu iznimne energije, u kojoj sedmorica snažnih muških plesača, svojim vlastitim emocijama i intenzitetima ostvaruju suvremen i čist ples, ostvarujući široku paletu inerpretacije, od brutalno agresivne do meditativno blage i minimalističke. Glazba poznatog finskog skladatelja i dirigenta Esa-Pekka Salonena u potpunosti je stopljena s koreografskim intencijama autora, kao i scena i osvjetljenje dugogodišnjega Saarinenova suradnika Mikkia Kunttua i kostimi  poznatoga finskog modnog dizajnera Teemua Muurimäkia.